Osmanlıcaya ne gerek mi var?

Osmanlıca deyinca aklınıza türkçeden farklı bir dil gelmesin.. Bildiğiniz türkçe fakat arap harfleri kullanılarak yazılmış türkçeyi kast ediyoruz.

Bazıları osmanlıcayı türkçeden bağımsızlaştırmaya çalışıyor. bu bilinçli yapılmış siyasi oyundur. Yok öyle birşey. 3-5 artık kullanılmayan kelime var diye farklı bir dilmiş gibi düşünemeyiz.

Bugün sarf-nahiv ilmi okuyan herkes osmanlıcanın öcüymüş gibi gösterilen kısmını  çok rahat ve kolay bir şekilde anlar. sarf nahiv ilimleri toplamda 3 senelik bir eğitim sürecidir. Türkiyede bu ilmi alan yüzbinlerce kişi zaten hali hazırda var..

Şimdi gelelim asıl soruya osmanlıcaya gerçekten gerek var mı?


Etrafımızda farklı dillerde konuşan komşu ülkeleri bir kıyaslayalım. Ve içimizdeki azınlıklara bakalım:

Türkiyenin nüfusu 80milyon.. 

Bu ülkede 20 milyon civarı kürtçe konuşan var.. Peki siz kürtçeye ne gerek var diyor musunuz? Anadili ve hali ile konuşmak öğrenmek istiyor. Hatta eğitim dili olarak kürtçe kullanılsın istiyenler oluyor.. tüm sistem kurulmuş herşey zaten türkçe ve rahat tüm kürtler anlıyor ne gerek mi var diyorlar? Hayır tam tersi ortamını oluşturmak istiyorlar.

Bu ülkede 100bin civarı ermeni var. Dünyada 6-7 milyon kişi anca ermenice konuşuyor. Şimdi ermeniceye ne gerek var mı diyeceğiz..

Gürcüler toplamda 4milyon nüfuslu.. türkiyenin yüzde beşi..

Yunanlılar 10 milyon civarı.. türkiyenin yüzde 10-15 arası.. Şuan kendi alfabelerini kullanıyorlar. Ve yunanca konuşuyorlar. Bunlar osmanlı altında 500 yıl kaldılar. O dönemde yunan harflerini çok az bir azınlık kullanıyordu. Devlet işleri ve resmi işlemler için türkçe bilmek gerekiyor ve osmanlıca kullanıyorlardı. Rumcayı bile osmanlı harfleri ile yazar hale gelmişlerdi.  Sıfırdan bu hale geldiler.Bugün hala o yunanlılar osmanlıca öğrenmeye çalışıyor. 500 yıllık tarihleri osmanlıcada saklı.  Mecburlar öğrenmeye.. Googlede arayın inanamayacaksınız..Ve türkiyede en az yunanistan nüfusu kadar osmanlıca okuyabilecek kitle var..

Bulgarca 9-10 milyon civarı.. Bulgarcada yoktu.. 500 yıl ne gerek var dediğimiz osmanlıca ile yönetildiler. Siyasileri, idari grupları herşeyiyle osmanlıca bilmek gerekiyordu. Azerilerin sovyetler altında iken rusca bilmek zorunda olmaları ve rus harflerini kullanmaları gibi.. Bulgarlar da osmanlıca biliyordu.. ve osmanlı harflerini yazıyorlardı..

Boşnakca konuşan insan sayısı 4 milyon civarında.. Yüzyıllarca boşnakcayı osmanlı harfleri ile yazdılar. Müslüman halk...


Arnavutluk 3 milyona varan nüfusu var. Arnavutca türkçe kelimelerle doluydu. YOsmanlıcayı su gibi biliyorlardı. Kamus-ı türkinin yazarı arnavuttu. Meşhur galatasaraylı Ali sami yen'in babası... Ve müslüman arnavutlar, arnavutcayı osmanlı harfleri ile yazıyordu. Türklerden koparmak için her türlü yolu deneyen dış güçler, alfabelerini de değiştirdi. Şimdi 3 milyonken kendi kültürlerini korumak için mücadele veriyorlar. Ve türkiyede en az arnavutluk nüfusu kadar osmanlıcaya ilgi duyan öğrenmeye çalışan ya da öğrenmiş kitle var. Küçümsememek lazım! 

Dünyada çeçence konuşan insan sayısı 1-1,5 milyon civarı.. Hiç bir çeçen çıkıpta ben çeçence konuşmayacağım artık rusca konuşmalıyım der mi? Türkiyede çeçenlerin nüfusu kadar osmanlıca okuyabilen kitle var.

İbraniceyi 7 milyon insan kullanıyor.. Adamlar sıfırdan dillerini ihya ettiler.. yoktu. bir kaç azınlık din adamı biliyordu ibraniceyi. Ama şimdi bir devletin resmi dili. Dünyada yok kimse kullanmıyor, ne gerek var demediler. Aradan ikibin yılda geçse tekrar toplanıp kültürlerine sahip çıktılar. Su akar yolunu bulur..


Dünyada  2.5 milyarda çince konuşanvar, türkçe konuşanların çine konuşanlara oranı %3... O halde hiç akıl mantık alırmı 2,5 milyar çince konuşuyorsa biz yüzde 3 isek bırakalım türkçeyi çince öğrenelim denebilir mi? o halde  çinceye oranla osmanlıca isteyen kitle türkçe kullanların yüzde üçü bile olsa ki 2-3 milyon kitle demek yok sayamayız.. senin için gereksiz olabilir ama onlar için gerekli..

Doğu türkistan çin işgal altında.. Herşey yasak 2,5 milyarlık çinliye karşı 9 milyon uygur türkü.. Onlar içinde bulundukları ülkenin binde üçü kadar..  ama herşey yasakken osmanlıharfleri ile yazıyırlar türkçeyi..bakın uygur türkçesi ile wikipedia sayfaları bile var. tıklayın görün ve utanın halinizden!! 

Bir de iranı düşünün en az 20-30 milyon azeri türkü var.. bu rakamın 40milyon oldugunu oradaki azeriler söylüyor. Yani neredeyse iranın yarıya yakını azeri türkü ve azerice konuşuyor. Ve farsca bilmenin yanı sıra anadilleri türkçe.. İnternette bloglarına bol bol rastlayabilirsiniz. Onlar da bizim osmanlıca konusunda tembel olmamız gibi, kendi dilleri için mücadelede çok tembeller. Kendi kültürlerini sahip çıkmakta biraz geri duruyorlar.


* * *

Osmanlıcaya ne gerek var diyen kişiler, biz 80milyona osmanlıca öğretelim iddiasında değiliz. Biz dünyaya osmanlıca öğretin iddiasında da değiliz.. Bir avuç insanız belki ama size gereksiz olsa bile osmanlıca bizim için gerekli.. Önce aynanın karşısına geçip sorgulaman lazım. Ben kimim? Dedem kim? Nenem kim? Ben hangi soydan geliyorum? Ve ben neden dedelerimi anlayamaz durumdayım diye sorgulamalısın..

Bit kadarcık topluluklar bile kendi kültürlerini korurken bize ne oldu böyle.. Neyin serhoşluğu bu?

Ve çinde binde 2-3 lük olan uygur türkleri kendi dilini ve alfabesini sahip çıkmışken biz hala osmanlıca gerekli mi değil mi diye tartışıyoruz. Uygur türkleri kadar bile yokuz çok yazık bize..


Evet osmanlıca çok gerekli.. Nerede nasıl ne kadar gerekli oldugu için değil.. Benim bin yıllık kültürüm olduğu için gerekli..

Osmanlıcaya bal gibi de gerek var.  bir zamanlar yönettiğimiz 4 milyonluk boşnak ve gürcüler ya da arnavutlar kadarda mı yokuz.. bir milyonluk çeçenler kadar da mı kültürüne sahip çıkamıyoruz.

Osmanlı döneminde doğru düzgün ermeni nüfusu yokken ermenice-osmanlıca sözlükler yapmış adamlar.. Rumca osmanlıca sözlükler yapılmış..

Biz ise hala uyuyoruz. Elin ingilizi gelip sahip çıkacak değil ki bizim kültürümüzü.. Ne bekliyoruz? Mucize mi? Keramet mi?

Tartışmayı bırak icraata bak. Sen de bir kenarından tut. Sen de birşeyler yap..

* * *

Bilgisayar ve internet çağında osmanlıcaya ulaşmak zor ve imkansız değil.. Bir tık ötenizde sizi bekliyor olacak.. Sadece zaman ayırın yeter!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder